Lato zbliża się wielkimi krokami - jak schudnąć na wiosnę?
MICHAŁ WRZOSEK • dawno temuWakacje za pasem, a Ty martwisz się, że nie zmieścisz się w ulubione bikini? Przedwakacyjne odchudzanie to jeden z najczęstszych problemów, z jakimi pacjenci zgłaszają się do dietetyka. Jak zdążyć z odchudzaniem do wakacji? I jak sprawić, żeby jesienią efekt nie zniknął niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki? Czytaj dalej, aby się tego dowiedzieć!
Zasada pierwsza: nie odkładaj odchudzania na ostatnią chwilę
Urlop za tydzień, a Ty "na już" szukasz „diety-cud”, która pomoże Ci natychmiast zrzucić 5 kg? To błąd! Zdrowe odchudzanie nie jest procesem „ekspresowym”! Jeżeli więc znaleziona w internecie dieta reklamowana jest takim hasłem, to prawdopodobnie ma ona niewiele wspólnego z racjonalnym żywieniem.
Dlaczego nie warto korzystać z tzw. diet-cud? Przede wszystkim: bardzo często są one niedoborowe w ważne składniki odżywcze. Przykładowo, diety opierające się na tłuszczach (np. dieta ketogeniczna, dieta Atkinsa) często prowadzą do niedoboru błonnika pokarmowego i, w konsekwencji, nieprzyjemnych dolegliwości w postaci zaparć. Zamiast więc cieszyć się słońcem, urlop spędzasz w towarzystwie silnego bólu brzucha, co chyba nie jest niczyim marzeniem.
Dodatkowo, tego rodzaju diety bardzo szybko kończą się efektem jo-jo — zwłaszcza że ich utrzymanie w trakcie urlopu all inclusive graniczy z cudem. W konsekwencji, po takiej diecie, z wakacji przywozisz nie tylko pamiątki i wspomnienia, ale także nadmiarowe kilogramy, często w liczbie większej niż przed przejściem na "dietę-cud".
Zasada druga: podejdź do odchudzania racjonalnie
Jak więc racjonalnie odchudzać się przed wakacjami? Podstawowa zasada brzmi: zacznij jak najwcześniej! Dobra dieta to taka, na której pozbywasz się 0,5–1 proc. masy ciała tygodniowo. Czyli: jeżeli aktualnie ważysz 70 kg, tygodniowo powinnaś chudnąć 0,35–0,7 kg. Jeżeli więc Twoim celem jest zrzucenie 5 kg, dobrze jest zacząć myśleć odchudzaniu… około 2 miesiące przed "dniem zero" - czyli np. początkiem urlopu.
Dzięki odpowiednio wczesnemu rozpoczęciu przygody z odchudzaniem masz czas nie tylko na samą redukcję kilogramów, ale także zmianę nawyków żywieniowych. A to właśnie dobre nawyki żywieniowe stanowią "tarczę", której zniszczyć nie są w stanie nawet wakacje w pięciogwiazdkowym hotelu.
Stosując terminologię wakacyjną — tygodniowa "dieta-cud" jest jak zamek z piasku — buduje się ją szybko, ale równie łatwo zburzyć jej efekty. Tymczasem, rozpoczęte odpowiednio wcześnie, racjonalne odchudzanie i zmiana nawyków stanowią solidny dom z cegły — nie zburzy go nawet silny podmuch wiatru!
Jeśli masz wątpliwości, jakie tempo odchudzania będzie dla Ciebie odpowiednie i jak "ugryźć" temat zrzucania kilogramów dobrym pomysłem jest zgłoszenie się do dietetyka.
Zasada trzecia: nie zapominaj o produktach sezonowych
Wiosna to prawdziwy raj dla wszystkich fanów sezonowych warzyw i owoców! Dlaczego warto z nich korzystać? Po pierwsze, produkty sezonowe mają niższą cenę od produktów kupowanych poza sezonem. Przykład? Kupując truskawki w kwietniu lub na początku maja, zapłacisz za nie o wiele więcej niż w czerwcu, gdy sezon jest w pełni. Poza tym, owoce i warzywa zebrane w trakcie sezonu są zwykle bardziej wartościowe odżywczo, mają bowiem okazję dojrzeć na krzaczku lub w gruncie. Ponadto, produkty sezonowe oznaczają zwykle lokalną produkcję i mniejszą ilość chemicznych substancji wymaganych, aby dostarczyć je do sklepu.
Po jakie produkty sięgać wiosną? Ta pora roku to przede wszystkim sezon na nowalijki — sałatę, rzodkiewki, młody szpinak czy botwinę. W okresie tym warto również kupować karczochy oraz niezwykle zdrowe warzywa dostępne tylko wiosną — szparagi.
Wśród owoców, wiosna to dobry sezon na truskawki, dość wcześnie pojawia się również agrest. Pamiętaj — im bardziej urozmaicona dieta, tym więcej składników odżywczych dostarczanych jest do Twojego organizmu. Co niezwykle istotne, warzywa i owoce (głównie warzywa) powinny stanowić podstawę diety odchudzającej, mają one bowiem mało kalorii, a dużo witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy.
Sięganie po duże ilości warzyw i owoców (i zamiana części innych produktów właśnie na warzywa i owoce) jest więc nie tylko sposobem na dużo witamin w diecie, ale także na zwiększenie powodzenia procesu odchudzania. A urozmaicenie i sięganie po produkty sezonowe? Dzięki nim dieta nigdy Ci się nie znudzi, a portfel nie stanie się niepokojąco lekki.
Zasada czwarta: korzystaj z pogody i bądź w ruchu!
Czy istnieje coś przyjemniejszego niż pierwsze dni, gdy słońce budzi się z zimowego letargu, ptaki śpiewają, a po ulicach roztacza się słodki zapach kwitnących bzów? Gdy na zewnątrz panują takie warunki, żal z nich nie skorzystać! Spacer, praca na balkonie lub w ogrodzie, trening na zewnątrz… opcji jest mnóstwo, a wszystkie pomogą Ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.
Korzystaj więc z pogody i wprowadź do planu dnia aktywność fizyczną w postaci przesadzania roślin na balkonie albo joggingu po parku. Pamiętaj: w procesie odchudzania ważne znaczenie ma nie tylko dieta, ale także odpowiednia dawka ruchu. To dzięki niej kształtuje się Twoja tkanka mięśniowa, a przemiana materii utrzymuje się na odpowiednio wysokim poziomie.
Nie zapominaj również o tym, że dzień spędzony na słońcu to najlepsze źródło witaminy D — istotnej w procesie utrzymania odporności. Dobra odporność to same korzyści. To właśnie dzięki niej możesz bowiem przeznaczyć energię na efektywne działanie i spełnianie marzeń!
Dr Michał Wrzosek, Centrum Respo
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze