Oreo fit - przepis. Ciastka Oreo
MICHAŁ WRZOSEK • dawno temu • 5 komentarzySmaczne i łatwe w przyrządzeniu. Przedstawiam Wam przepis na dietetyczne Oreo.
WARSTWA CIEMNA
- masło orzechowe własnej roboty z orzechów nerkowca 50 g;
- mąka kokosowa 100 g;
- surowe kakao 30 g;
- olej kokosowy 30 g;
- ksylitol (do słodzenia) wedle uznania.
Masło orzechowe, mąkę kokosową i kakao mieszamy dokładnie w naczyniu. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy z ksylitolem i ponownie mieszamy wszystkie składniki.
Masę chowamy na 60 minut do lodówki.
Wyciągamy i rozwałkowujemy do osiągnięcia „placka” o pożądanej grubości. Następnie wycinamy kółka za pomocą okrągłej foremki lub szklanki. Przygotowane ciemne ciastka wkładamy z powrotem do lodówki.
WARSTWA JASNA
- wiórki kokosowe 100 g;
- olej kokosowy 10 g (płynny);
- mleczko kokosowe 100 g;
- ksylitol (do słodzenia) wedle uznania.
Blendujemy wiórki kokosowe z niewielką ilością oleju do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i ponownie blendujemy.
ŁĄCZENIE
Uzyskaną masę formujemy w kuleczki i kładziemy pomiędzy dwie ciemne warstwy. Dociskamy ciemne warstwy, aby warstwa kokosowa równomiernie się rozprowadziła. Przygotowane ciastka chowamy jeszcze do lodówki, aby warstwy lepiej się połączyły.
Smacznego!
Źródło: www.michalwrzosek.pl
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze