Fit snickers

Ten artykuł ma 2 strony:

Właściwości składników — komentarz redakcji

Dlaczego to ciasto można określić mianem zdrowego? Pierwszym powodem jest zawartość oleju kokosowego. Dodawanie go do ulubionych potraw sprawia, że szybciej spalamy kalorie. Ponadto na dłużej zatrzymujemy uczucie sytości. A wszystko za sprawą trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), które nie są zamieniane w tkankę tłuszczową, a od razu wykorzystywane do wytwarzania energii — w ten sposób przyspieszają przemianę materii.

Ponadto olej kokosowy reguluje poziom cukru we krwi, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także poprawia funkcje mózgu.

Zdrowe i lekkie przepisy


Kolejnym korzystnym dla zdrowia składnikiem snickersa jest amarantus, który jest doskonałym źródłem żelaza (zawiera go niemalże pięciokrotnie więcej niż szpinak) oraz białka. Dostarcza także cennych kwasów jedno- i wielonienasyconych, które minimalizują ryzyko chorób układu krążenia.

Dodatkowo amarantus zawiera składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i E. Dzięki błonnikowi reguluje natomiast pracę jelit.

Źródło: michalwrzosek.pl

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Jak przywrócić wrażliwość komórek na insulinę? Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” Chemia na talerzu, czyli o kwasach i zasadach w codziennej diecie Co jest lepsze? Trzy duże posiłki czy kilka mniejszych w ciągu dnia? Dlaczego warto jeść nasiona chia? Jak zerwać ze słodyczami? Placki z płatków owsianych. Prosty przepis Anny Lewandowskiej Wygraj zestaw garnków ze stali nierdzewnej Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Prosty przepis na dietetyczne brownie Orkisz - moda czy zdrowie? FIT RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ