Fit snickers - jak zrobić? Przepis na fit snickersa
MICHAŁ WRZOSEK • dawno temu • 9 komentarzyCiasto snickers jest popularne nie tylko wśród najmłodszych łasuchów. Niestety ze względu na kaloryczne składniki, nie jest najlepszym wyborem dla osób próbujących zrzucić nadmiar kilogramów. Chyba że ciasto odchudzimy, zamieniając część produktów na "lżejsze". Wypróbuj przepis na fit snickersa.
Ten artykuł ma 2 strony:
Właściwości składników — komentarz redakcji
Dlaczego to ciasto można określić mianem zdrowego? Pierwszym powodem jest zawartość oleju kokosowego. Dodawanie go do ulubionych potraw sprawia, że szybciej spalamy kalorie. Ponadto na dłużej zatrzymujemy uczucie sytości. A wszystko za sprawą trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), które nie są zamieniane w tkankę tłuszczową, a od razu wykorzystywane do wytwarzania energii — w ten sposób przyspieszają przemianę materii.
Ponadto olej kokosowy reguluje poziom cukru we krwi, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także poprawia funkcje mózgu.
Kolejnym korzystnym dla zdrowia składnikiem snickersa jest amarantus, który jest doskonałym źródłem żelaza (zawiera go niemalże pięciokrotnie więcej niż szpinak) oraz białka. Dostarcza także cennych kwasów jedno- i wielonienasyconych, które minimalizują ryzyko chorób układu krążenia.
Dodatkowo amarantus zawiera składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i E. Dzięki błonnikowi reguluje natomiast pracę jelit.
Źródło: michalwrzosek.pl
Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze